torstai 6. joulukuuta 2012

Joulukuun kuudes: Itsenäisyyspäivä

6.12. on meille suomalaisille tärkeä päivä. Juhlimme itsenäisyyttä. Muutama sukupolvi sitten käydyt taistelut Suomen itsenäisyydestä eivät ole unohtuneet, onneksi, vieläkään. Joulukuun kuudes päivä on meille tärkeä, ja on hienoa olla suomalainen. Uskallamme juhlia itsenäisyyttämme ja kertoa maailmalle, että olemme juuri suomalaisia.

Suomen itsenäisyyspäivän juhlinta eroaa esimerkiksi amerikkalaisten independet day:n juhlinnasta. Käsitykseni mukaan siellä juhla on iloista ja riehakasta, Suomessa sen sijaan ollaan hillittyjä ja juhla on arvokas. Suurin ja tärkein juhla on tietysti Presidentin Linnan juhlat. Usealle meistä tavallisista ihmisistä itsenäisyyspäivän juhlinta tarkoittaakin linnan juhlien seurantaa televisiosta.

Minulla ja perheelläni ei ole varsinaisia perinteitä juhlia itsenäisyyspäivää. Joka vuosi en muista edes niitä kahta kynttilää sytyttää ikkunalle. Silti itsenäisyyspäivä on myös meille tärkeä ja siitä puhutaan.  Mielestäni on hyvä palauttaa mieliin myös se, mitä itsenäisyys tarkoittaa meille itsekullekin. Se ei kuitenkaan ole kaikkialla maailmassa itsestäänselvyys.

Minulle itsenäisyys tarkoittaa vapautta päättää omista asioistani. Elää minunlaistani elämää valitsemani puolison kanssa, opiskella valitsemaani ammattiin ja harrastaa itse valitsemiani asioita. Toisaalta se tuo myös vastuuta, koska olen itse vastuussa elämästäni ja valinnoistani. 

Kuva netistä, täältä.
Tärkein itsenäisyyden symboli on mielestäni kuitenkin Suomen lippu. Se kuvastaa minulle suomalaisuutta. Itsenäisyydessä on tärkeintä se, että olen suomalainen. Lipun sininen ja valkoinen ovat suomalaisuuden symbolit minulle. Ihan kuten myös sauna, järvi ja koivu. On tiettyjä asioita, jotka vain liittää Suomeen ja suomalaisuuteen.


3 kommenttia:

MariL kirjoitti...

Hyvää itsenäisyyspäivää!

Minä miellän sanan "juhla" juurikin sellaiseksi "juhlalliseksi" ja arvokkaaksi, aivan kuten itsenäisyyspäivän vietto Suomessa on. Jotenkin en osaa sellaista remuamista ja riehumista edes yhdistää juhlimiseen. Joten tällainen itsenäisyyspäivän vietto sopii minulle mainiosti. Illalla jännitetään Jennin pukua. ;)

Altocumulus kirjoitti...

Hyvää itsenäisyyspäivää! Kirjoitit tosi kauniisti, samankaltaisia ajatuksia on täälläkin.

JaaPa kirjoitti...

Kiitos teille kommenteista!
Ihanaa, kun jaksatte kommentoida ♥