perjantai 14. joulukuuta 2012

Joulukuun 14. - joulun makuja

Joulu koostuu monista pienistä asioista ja se on vain vahvistunut tämän kahden viikon aikana, jonka olen blogannut joulukalenteria. Nyt sittenon vuorossa taas yksi tärkeä asia. En kyllä osaisi sanoa, mikä se on tärkein... Mutta joulun makuja! Ja samalla vähän tuoksujakin.

Minulle joulun odotukseen kuuluvat erilaiset leivonnaiset. En kaipaa niitä enää jouluaaton pöytään, vaan ne ovat nimenomaan ennen aattoa tehtäviä juttuja. Usein ensimmäisestä adventista alkaen. Tärkeimmät joululeivonnaiset ovat joulutortut ja piparit.

Joulutorttuja leivon ihan valmistaikinasta. On nopeaa ja helppoa. Täytteenä käytetään perinteistä luumumarmeladia, mutta parina viime jouluna on käytetty paljon myös omena-kaneli-marmeladia. Lapsi on oikeastaan vasta tänä jouluna tykännyt noista luumullisista ja pyytänyt niitä useammin.

 Myös pipareita meillä leivotaan. Ne tehdään pääsääntöisesti itse alusta alkaen. Täsä ylemmässä kuvassa on kyllä jokin saksalainen valmistaikina. En enää näiden vuosien jälkeen muista mikä. Pääasia taisi olla leipominen, ei niiden syöminen.

Ja tässä samalta joululta sitten oikea joulupiparitaikina.  Minulla on yksi luotto-ohje, joka on muistaakseni alunperin jokin allergiselle tarkoitettu, mutta se on vuosien varrella muokkaantunut meille sopivaksi allergioiden helpotettua. Oikeastaan se on ihan sellainen perinteinen, jossa ensin keitetään voi, siirappi, sokeri ja mausteet. Sitten lisätään jauhot ym.

Pipareita ei ole vielä tälle joululle leivottu, tarkoitus on ollut. Nyt se olisi mahdollisesti viikonlopun ohjelmassa.. Saapas nähdä!

Ei kommentteja: