lauantai 8. joulukuuta 2012

Joulukuun kahdeksas: neulojien yhteisöllisyys

Edellisessä kirjoituksessa viittasinkin siihen, että olen netin kautta tutustunut ihaniin neulojiin ja ihmisiin. Heiltä olen oppinut paljon neulomisesta ja yleensäkin asioista, kuullut ja nähny erilaisia tapoja ja mielipiteitä. Netin ihmiset ovat osa kulkeneet mukana muutosta muuttoon eikä välimatka ole haitannut. Osan olen tavannut ihan oikeasti ja heistä on tullut ystäviä ja kavereita myös netin ulkopuolella.
Minun kaikista vanhin pehmoystäväni. 

Kaikki alkoi jo vuonna 2002, kun löysin irkkaamisen, eli reaaliaikaisen keskustelun erilaisilla kanavilla ircnetissä lapsen synnyttyä. Sieltä löytyi myös ihan ystäviä, joita tavattiin (ja tavataan) oikeasti edelleenkin. Heissä oli myös käsityön tekijöitä, joten hiljalleen se nousi myös aiheeksi ja esiin. Ensimmäiset blogitkin alkoivat ilmestyä joskus 2004, jolloin itsekin aloittelin, mutta en oikein lämmennyt kuitenkaan ajatukselle. Kyseinen blogi saikin kadota bittiavaruuteen sitten myöhemmin, joka on kyllä harmittanut kovasti.

Vuonna 2005 blogit lisääntyivät. Niissä käytiin paljon keskustelua kommenteissa. Muistan ihaillen seuranneeni taitavien ihmisten käsitöitä. Jopa hiukan kadehtien, että en itse osaa. Perustin myös itse blogin tässä vaiheessa. Se haki pitkään muotoaan ja alkuvuodesta 2006 siitä tuli käsityöblogi, joka tosin sittemmin muuttui toisenlaiseksi ja katosi salasanan taakse. Mutta heinäkuussa 2006 lopulta päädyin perustamaan ihan oikean ja aidon käsityöblogin. Ne kirjoitukset löytyvät siis nykyisin myös tästä blogista.
Tässä vaiheessa irkki oli se aktiivisin kanava edelleenkin, jossa keskusteltiin käsitöistä, neulomisestakin. Yhdessä myös neulottiin, mm. Icarus-huivi. Siihen sain salaiseselta neulojaystävältä langan ja puikot. Voin tunnustaa, että vielä tänäkään päivänä ei ole 100% varmuutta, kuka ne lähetti. Toki epäilyksiä minulla on ollut alusta asti. Mutta kiitos tälle ystävälle, huivi on edelleenkin voimissaan ja käytössä.

Ensimmäiseen blogivaihtoon osallistuin vuonna 2006, kun oli Jouluyllätysvaihto. Sen jälkeen tuli huivivaihto...  Josta en löydä nyt blogausta ollenkaan! Ja siitähän se koukuttuminen asiaan tuli ja vaihtoihin on pitänyt aina silloin tällöin osallistua...

Ja koko hommahan levisi niin sanotusti käsiin, kun marraskuussa 2007 sain kutsun Ravelryyn. Kyllä. Silloin Ravelryyn jonotettiin! Tosin en heti hommasta innostunut, ja blogi säilyikin tärkeimpänä kanavana kertoa valmistuneista töistä. Vasta vuonna 2008 alkoi Ravelryn aktiivinen käyttö. Siinä vaiheessa siellä oli jo suomenkielisiä foorumeita. Hiljalleen Ravelry onkin syrjäyttänyt sekä irkin että blogin yhteydenpidon ja keskustelin välineenä. Ravelryn keskusteluita voi lukea silloin kun ehtii ja niihin voi vastata ehtiessään.

Myös Ravelry on tuonut elämääni ihania ystäviä ja ihmisiä ympäri Suomen. Ilman Ravelrya en varmasti olisi osallistunut Päivölän retriittiin 2010 enkä Pohjois-Suomen vastaavaan 2011. Ravelryn kautta esimerkiksi jouluvaihdosta on tullut perinne. Myös tapaamisia järjestetään niin neulojille kuin kehrääjille, on erilaisia foorumeita. Myötäeletään ihmisten elämässä, jaetaan asioita. Kannustetaan ja tsempataan, neuvotaan, kysytään, vastataan.


Voisinpa sanoa, että neulominen, ja käsityöt yleensäkin, ovat ihmisiä yhdistäviä harrastuksia. Sitä kautta löytyy uusia ystäviä ja tuttavia. Saa apua ja neuvoa tarvittaessa. Kiitos siis kaikille Ravelry-ystäville, blogiystäväille, irkkiystäville kun myös ihan todellisen elämän ystäville. Te olette tärkeitä ja ihania ihan jokainen ♥!!

Ei kommentteja: